Het té vroege voorjaar

Het té vroege voorjaar voor de bijen

Het té vroege voorjaar wordt overbrugd door winterbloeiers en bolletjes. Het eigenlijk héél vroeg voorjaar, waardoor er nog steeds winterbloeiers en héél vroege bloeiende struiken bloeien. Ook de bolletjes, welke eigenlijk van oorsprong maar zelden inheems zijn overbruggen nu voor de honingbijen en de hommels deze periode.

Voor een diervriendelijke tuin kan het van belang zijn hier rekening mee te houden, aangezien het waarschijnlijk is dat warme periodes in het vroege voorjaar steeds vaker zullen optreden.

Wel inheems

Een paar planten horen hier van nature wel thuis zoals de hazelaar en het stinkend nieskruid en de gele kornoelje, hoewel dat eigenlijk een zuidelijke plant is.

In veel koelere jaren wordt de gele kornoelje die hier in Groningen eigenlijk wat te noordelijk staat dus niet eens gebruikt. De laatste jaren is dat telkens wel het geval. Ook Helleborus soorten worden goed bezocht.

Het stinkend nieskruid waarvan ik me nog steeds afvraag waarom het eigenlijk zo heet, want ik vind het niet stinken en het heeft prachtige groenige bloemen en eigenlijk is dat een bijzondere kleur voor een bloem. De aardhommel lijkt zich er goed aan te laven.

Niet inheems

Je ziet de honingbijen met name nu vliegen op allerlei planten waar je ze, als het kouder was geweest, niet op had kunnen zien vliegen. Toch is het vaak een mooi gezicht. Bijvoorbeeld op de fijne bloemetjes van de winterbloeiende kers.

Tot mijn verbazing vlogen ze ook op de azalea, je zou dat niet verwachten. Rhodos zijn giftig voor honingbijen, de Azalea blijkbaar niet. Of misschien komen ze allemaal ‘dronken’ thuis en worden ze het nest uitgegooid. Dát psychedelisch effect hebben Rhodos in ieder geval wel op honingbijen. Alleen in de Kaukasus kan het ras honingbij van aldaar er tegen en verzamelt ze toch nectar van Rhodos. Het resultaat is dan wel honing waar je zelf ‘high’ van wordt.

Het is een fraai gezicht zo in de zon die frisse kersenbloemetjes. De honingbij verzamelt er een bruingroen stuifmeel van. Dat is een kleurcombinatie die ik nog niet zo vaak gezien heb.

Honingbijen hazelaars, helleborus, krokussen en een hommel 18-2-2019

Honingbijen hazelaars en een hommel

Vandaag 18-2-2019, een prachtige zonnige dag, de honingbijen vliegen al volop op o.a. de hazelaars en ik heb ook de eerste aardhommel ( aard/veldhommel complex) gezien vandaag. De aardhommel zat op de krokussen en was nog een tikje traag in haar bewegingen.

Krokussen

De honingbijen van de stadsimker vliegen ook op de krokussen, welliswaar nog dicht in de buurt van de kasten. Zie ook dat piepkleine insect wat ook gebruik maakt van de krokus aan de linkerkant naast de honingbijen. Ik zag het pas toen op de foto zelf.

Helleborus

De honingbijen vliegen ook al op de Helleborus sp. Het hoeven niet persé de mooiste bloemen te zijn om nectar en stuifmeel te leveren, de bij trekt zich er niet veel van aan, het mág allicht wel. Het stuifmeel is wittig-grijs.

Waar véél sneeuwklokjes bij elkaar staan, worden ze ook bevlogen en bestoven, de honingbij haalt er prachtig oranje stuifmeel vanaf, Eveneens wordt de gele kornoelje bezocht en ook al wat vroeg bloeiend longkruid.

Hazelaars

Helemaal fraai was dat ik vandaag de honigbij van wel drie verschillende hazelaars stuifmeel heb zien verzamelen. Ik kende dit wel uit de verhalen, maar had het nog niet zelf kunnen vastleggen, vandaag dus wel.


diervriendelijke moestuinen

Diervriendelijke moestuinen

Onder diervriendelijke moestuinen versta ik moestuinen waar o.a. bij de inrichting met bestuivers rekening gehouden wordt. Onderdelen van een siertuin waar eetbare kruiden, dan wel wilde eetbare planten in verwerkt zijn kunnen ook héél diervriendelijk ingericht worden. Het is van enorm belang dat er voldoende bestuivers aanwezig zijn in een moestuin.

Vlinders

Ook dagvlinders kunnen meegenieten van diervriendelijke moestuinen. In Frankrijk eet met gewoonlijk bijvoorbeeld zuringsoep, waar je veldzuring uitstekend voor kan gebruiken.

De kleine- en de bruine vuurvlinder zijn afhankelijk van schapenzuring en veldzuring voor hun voortplanting. Als u dorst heeft is het bovendien zeer verfrissend om op een blaadje veld- of schapenzuring te kauwen.

Mocht u echter niet gesteld zijn op vlinders in uw moestuin dan kunt u rond uw moestuinplanten sterk geurende planten toevoegen. Lavendel, afrikaantjes, Allium sinensis of Allium tuberosum geuren sterk waardoor vlinder de planten waar ze hun eitjes op af willen zetten niet meer ruiken.

De koninginnenpage welke hier vroeger veel meer voorkwam is van schermbloemen afhankelijk om haar eitjes op af te zetten. Wat is er nu leuker om venkel in uw tuin te zetten of bijvoorbeeld wilde peen in uw bloemenweide

Bijen soorten en diervriendelijke moestuinen

Héél veel bijensoorten bij aan het bestuiven van uw groenten en kruiden. Hommels en ook veel andere wilde bijensoorten bestuiven uw fruitbomen en andere gewassen. Uit diverse onderzoeken blijkt inmiddels dat fruit en bloemen die door méérdere bijensoorten worden bestoven veel beter vrucht en zaadzetten.

Vogels in de moestuin

Vogels in uw diervriendelijke moestuinen kunnen uw rupsen in bedwang houden. Dat is prettig en goed voor het natuurlijk evenwicht. Ze zullen vast ook wel wat van uw zaden opeten. Daar geven ze hun vrolijk en gezellig gekwetter voor terug. Met name roodborstjes zijn blij met mensen die van tijd tot tijd wat wroeten. Dat maakt het hen makkelijk om wat insecten op te pikken uit de grond.

Wil je veel meer leren over bestuivers ? Je kunt veel vinden op http://www.bestuivers.nl/publicaties. Ik heb alles doorgenomen over de wilde bijen + nog andere literatuur, daarom ben ik van mening dat ik uw wel van advies kan dienen.

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!