Honingbijen hazelaars, helleborus, krokussen en een hommel 18-2-2019

Vandaag 18-2-2019, een prachtige zonnige dag, de honingbijen vliegen al volop en ik heb ook de eerste aardhommel ( aard/veldhommel complex) gezien vandaag. De aardhommel zat op de krokussen en was nog een tikje traag in haar bewegingen.

De honingbijen van de stadsimker vliegen ook op de krokussen, welliswaar nog dicht in de buurt van de kasten. Zie ook dat piepkleine insect wat ook gebruik maakt van de krokus aan de linkerkant naast de honingbijen. Ik zag het pas toen op de foto zelf.

De honingbijen vliegen ook al op de Helleborus sp. Het hoeven niet persé de mooiste bloemen te zijn om nectar en stuifmeel te leveren, de bij trekt zich er niet veel van aan, het mág allicht wel. Het stuifmeel is wittig-grijs.

Waar véél sneeuwklokjes bij elkaar staan, worden ze ook bevlogen en bestoven, de honingbij haalt er prachtig oranje stuifmeel vanaf, Eveneens wordt de gele kornoelje bezocht en ook al wat vroeg bloeiend longkruid.

Hazelaars

Helemaal fraai was dat ik vandaag de honigbij van wel drie verschillende hazelaars stuifmeel heb zien verzamelen. Ik kende dit wel uit de verhalen, maar had het nog niet zelf kunnen vastleggen, vandaag dus wel.


eco eetbare diervriendelijke (moes)tuinen

Ook moestuinen of onderdelen van een siertuin waar eetbare kruiden, dan wel wilde eetbare planten in verwerkt zijn kunnen héél diervriendelijk ingericht worden.

In Frankrijk eet met gewoonlijk bijvoorbeeld zuringsoep, waar je veldzuring uitstekend voor kan gebruiken.

De kleine- en de bruine vuurvlinder zijn afhankelijk van schapenzuring en veldzuring voor hun voortplanting. Als u dorst heeft is het bovendien zeer verfrissend om op een blaadje veld- of schapenzuring te kauwen.

De koninginnen page welke hier vroeger veel meer voorkwam is van schermbloemen afhankelijk om haar eitjes op af te zetten. Wat is er nu leuker om venkel in uw tuin te zetten of bijvoorbeeld wilde peen in uw bloemenweide.

Ook dragen héél veel bijensoorten bij aan het bestuiven van uw groenten en kruiden. Hommels en ook veel andere wilde bijensoorten bestuiven uw fruitbomen en andere gewassen. Uit diverse onderzoeken blijkt inmiddels dat fruit en bloemen die door méérdere bijensoorten worden bestoven veel beter vrucht en zaadzetten.

natuurrijk

Natuurrijk wat is dat?

Wat ik versta onder een natuurrijke omgeving, tuin of bedrijfsterrein, is een plek waar door middel van ontwerpstijl  en  beplantingsstijl een combinatie gevonden wordt tussen de uitstraling die u wilt en een diervriendelijke beplanting.

De planten kunnen in de vorm van  een mooie border of mooie struikenpartij worden geplaatst.  Daarbij kunnen wel  inheemse soorten of cultivars daarvan toegepast worden. Deze  hebben vaak een bijzondere meerwaarde voor inheemse dieren.

Tevens versta ik onder natuurrijk dat er bijvoorbeeld best gazon partijen in het ontwerp kunnen voorkomen. Deze gazons zouden veel lage bloemen en wat mos mogen bevatten en hoeven niet op een kaal dieronvriendelijk biljartlaken te lijken. Te denken valt dan aan madeliefjes, ereprijs soorten, zenegroen, klaversoorten, enz.  Plantjes die wel maaidruk verdragen en in bepaalde tijden van het jaar nectar en stuifmeel opleveren.

Het ontwerp bepaald de belijning en kan dus net zo goed uit rechthoekige lijnen als uit organische gevormde lijnen bestaan. De stijlvolle diervriendelijke beplanting bepaalt de inhoudelijke invulling. En dus ook een zeer strakke vormgeving kan wel degelijk een natuurrijke beplanting bevatten en daarmee diervriendelijk zijn. U kunt dus een keus maken tussen een organische,  landschappelijke stijl, een strakke stijl of nog een andere naar uw keuze.

Wilt u advies  hierover, neem gerust contact op

Specialist in diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies

Don`t copy text!