cursus natuurrijk en diervriendelijk tuinieren – tuinreservaten

Vlinder er Bij NatuurtuinVlinder er Bij NatuurtuinVlinder er Bij Natuurtuin

Natuur

Natuurrijk en diervriendelijk tuinieren (ook wel tuinreservaten genoemd) gaat over hoe u aan uw tuin een invulling kunt geven met mooie en geschikte planten en die tevens ook zeer diervriendelijk kunt inrichten.

Vlinder er Bij Natuurtuinenratelaarspanner in bloemenweideVlinder er Bij Natuurtuin

Biodiversiteit

U kunt van uw tuin een weldadige plek maken waarin het hele jaar door veel te zien en te beleven is en daarmee creëert u dan tegelijkertijd een stapsteen voor de biodiversiteit

Vlinder er Bij NatuurtuinVlinder er Bij NatuurtuinVlinder er Bij Natuurtuin

Nectar en waardplanten

Bloeiende planten komen aan bod en ook hoe uw tuin vlindervriendelijker, vogelvriendelijker en bijvoorbeeld voor wilde bijen enamfibieën en andere diergroepen aangenaam kunt maken.

Nestgelegenheid en overlevingskansen

Vlinders en vogels hebben planten en takkenrillen of takkenhopen nodig om op te kunnen overwinteren en nestgelegenheid allicht, wilde bijen overwinteren in de bodem of in een bovengronds nest en amfibieën vinden glooiende oevers prettig.

Omgeving

Aan bod komt hoe u uw directe omgeving, meestal bestaand uit openbaar groen via simpele maatregelen van een gemeente te ondersteunen wat in uw eigen tuin véél extra plezier kan opleveren.

De locatie van uw tuin is logischerwijs belangrijk.  Gesitueerd in de stad of op het platteland of in de buurt van een natuurgebied of bij een bos of een vijver en uw bodemsoort zal een belangrijke rol spelen bij het te verwachten planten en dierenleven in uw tuin en zo komt er nog veel meer aan bod.

Onderwerpen kunnen dus zijn:

  • De bodem is het uitgangspunt van uw tuin. Welke bodem heeft u, wat betekent dat voor de planten die er groeien en hoe houdt u uw bodem gezond.
  • Welke planten het goed doen in de zon of in de schaduw, welke typen schaduw zijn er en hoe reageren planten daarop.
  • Hoe krijgt u meer vlindersoorten in de tuin of in de buurt.
  • Welke vogels kan ik verwachten en hoe zorgt u dat ze naar uw tuin komen.
  • Wat zijn wilde bijen, zijn die ook goed voor de bestuiving? Zijn die al in uw tuin aanwezig en hoe kan ik ze bevorderen.
  • Hoe kan u meer vogels in uw tuin of in uw buurt krijgen.
  • Vijvers voor kleine en grote tuinen, amfibieën en libellen, wat zijn de voorwaarden
  • Pluktuinen, geurtuinen, kruidentuinen.
  • Diervriendelijk onderhoud van uw planten.

Deze cursus bestaat uit 5 avonden en 1 excursie, de kosten zijn 125 euro per persoon. Indien gewenst kan de cursus ook in één weekend worden gegeven.

Bij minimaal 10 deelnemers kan er een cursus van start gaan.

Heeft u  interesse?  Vraag een cursus aan via het contact formulier

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!