Vlinder er Bij Natuurtuin

Cursus tuinreservaten voor gevorderden

Particulieren en professionals

De cursus tuinreservaten voor gevorderden is voor particulieren (die bijvoorbeeld een buurtproject willen organiseren) of professionals die graag meer willen weten over de inrichting van een tuin of buitenruimte. Om meer dagvlinders, wilde bijen,  vogels, vleermuizen en amfibieën te lokken en behouden is het van belang rekening te houden met beplanting en fysiek voorwaarden voor nestgelegenheid bijvoorbeeld.  De cursus is bedoeld voor hen die meer willen weten van de interacties van deze diergroepen met  hun omgeving.

Biodiversiteit

Traditioneel wordt een tuin of buitenruimte ingericht en onderhouden om haar mooie beplanting en natuurlijk is dat nog steeds een fijn streven.  Deze cursus tuinreservaten voor gevorderden heeft tot doel u inzicht te geven in hoe u nu een tuin en/of de buitenruimte zó diervriendelijk kan inrichten dat je de biodiversiteitswaarde kan verhogen.

Onderwerpen die aan bod komen

Wat is de relatie tussen insecten en vogels en hoe zorg je dat een vogel echt voldoende voedsel, schuilgelegenheid  en nestgelegenheid het jaar rond in uw tuin kan vinden . Wat is de relatie tussen uw omgeving en de dieren die je zou kunnen verwachten in uw tuin.

De levenswijze van vleermuizen is bijzonder en hoe kun  je zorgen dat ook deze een plek vinden zelfs nu in  moderne geïsoleerde gebouwen.

Amfibieën en libellen maken weer op geheel eigen wijze gebruik van de ruimte, wat hebben ze nodig in uw tuin en buitenruimte en hoe kunt  u een vijver inrichten zodat amfibieën en libellen zich daar thuis voelen.

Dagvlinders maken gebruik van waardplanten voor hun voortplanting.  Welke waardplanten horen bij die dagvlinders die u niet zo vaak ziet en eigenlijk toch vrij algemeen zijn en waarvoor u kunt door goed beheer zorgen dat u die gaat vaker gaat waarnemen in uw tuin en openbare ruimte.

Wilde bijen, stuifmeelspecialisten, stuifmeelgeneralisten

Wat zijn wilde of solitaire bijen, steken die of juist niet en waarom dan niet. Zijn ze makkelijker te bevorderen en beter handelbaar in een tuin dan de honingbij? Als u een tuin inricht waar solitaire ( ook wel wilde bijen genoemd)  zich thuis voelen hebben de honingbijen er profijt van, andersom is dat niet altijd het geval. Waarom is dat zo? Hoe kunt persoonlijk een handje helpen de bijencrisis te verminderen zonder dat u daar hinder van ondervindt. Hoe kunt een goede bestuiving van uw bloemplanten, bomen en struiken bevorderen. Wat zijn stuifmeespecialisten , wat zijn stuifmeelgeneralisten en hoe kan je zorgen dat ze aan hun trekken komen in de tuin en omgeving.

Beheer en onderhoud

Hoe kunt u een mooie diervriendelijk tuin en de openbare ruimte zó inrichten dat u er enorm veel plezier van kan hebben omdat er het hele jaar wat te beleven valt. Hoe kunt u uw tuin en openbare ruimte diervriendelijk onderhouden.

Wat zou u kunnen ondernemen of waar zou u zorg voor kunnen dragen in de openbare ruimte dat ook bijdraagt aan uw tuinplezier. Het mag duidelijk zijn dat wanneer u een prachtige diervriendelijke tuin heeft ingericht terwijl het om u heen een kale woestenij is u dan minder aan plant- en dierenleven kunt verwachten, dan wanneer er veel en goed beheer bloemrijk groen in uw omgeving aanwezig is.

Dat bloemrijk groen in de openbare ruimte hoeft u waarschijnlijk niet zelf te beheren, hoewel u met een buurtproject misschien heel goed een vogelblosje of een vogelakker of een bloemenweide onder uw hoede zou kunnen nemen.  Het is echter al heel zinvol dat u er gewoon waakzaam op bent dat er goed beheer plaatsvind.  Als u op de hoogte bent van het type beheer dat wenselijk is kunt u daar op letten.

Wilt u over bovenstaande  meer weten geeft u dan op voor de cursus tuinreservaten voor gevorderden.

Heeft u interesse ? Laat het me dan weten via het contact formulier,

De kosten zijn 175,00 euro per persoon. Bij een minimaal aantal deelnemers van 10 personen, gaat de cursus van start

Het zijn 5 avonden en één excursie.  De cursus kan desgewenst ook in een weekend worden gegeven. U ontvangt documentatie.

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!