Vlinder er Bij Natuurtuin

Cursus tuinreservaten voor gevorderden

De cursus tuinreservaten voor gevorderden is voor mensen die graag wat meer willen weten over de inrichting van een tuin voor de wat meer bijzondere vlinders, solitaire bijen, diepgaandere relaties tussen vogels en hun omgeving.

Traditioneel wordt een tuin ingericht om haar mooie beplanting. En natuurlijk is dat nog steeds een fijn streven.  Deze cursus tuinreservaten voor gevorderden heeft echter tot doel je inzicht te geven in hoe je nu een tuin inricht zodat je bijvoorbeeld wat meer van de onbekende vlinders in de tuin of omgeving kunt gaan waarnemen.

Wat is de relatie tussen insecten en vogels en hoe zorg je dat een vogel echt voldoende voedsel, schuilgelegenheid  en nestgelegenheid in je tuin kan vinden het hele jaar rond ( en  zo mogelijk zonder bijvoer). Wat is de relatie tussen jouw omgeving en de dieren die je zou kunnen verwachten in je tuin.

Wat is de levenswijze van vleermuizen, hoe kun  je zorgen dat ook deze mogelijk een plek vinden, ook in moderne gebouwen.

Wat hebben amfibieën nodig aan omgevingsfactoren, in uw tuin maar ook daarbuiten.

Wat zijn de waardplanten van vlinders en welke horen bij die vlinders die u niet zo vaak ziet en waarvoor u kunt zorgen dat u die gaat waarnemen in uw tuin.

Wat zijn wilde of solitaire bijen, steken die of juist niet en waarom dan niet. Zijn ze makkelijker te bevorderen en beter handelbaar in een tuin dan de honingbij? Als u een tuin inricht waar solitaire ( ook wel wilde bijen genoemd)  zich thuis voelen hebben de honingbijen er profijt van, andersom is dat niet altijd het geval. Waarom is dat zo? Hoe kunt persoonlijk een handje helpen de bijencrisis te verminderen zonder dat u daar hinder van ondervindt. Hoe kunt een goede bestuiving van uw bloemplanten, bomen en struiken bevorderen.

Hoe kunt u, indien u dat wilt een mooie diervriendelijk tuin inrichten, waar u enorm veel plezier van kan hebben omdat er het hele jaar wat te beleven valt.

Wat zou u kunnen ondernemen of waar zou u zorg voor kunnen dragen  in de openbare ruimte dat ook bijdraagt aan uw tuinplezier.

Het mag duidelijk zijn dat wanneer u een prachtige diervriendelijke tuin heeft ingericht terwijl het om u heen een kale woestenij is, u minder aan plant- en dierenleven kunt verwachten, dan wanneer er veel en goed beheer groen in uw omgeving aanwezig is.

Dat groen in de openbare ruimte hoeft u waarschijnlijk niet zelf te beheren, hoewel u met een buurtproject misschien heel goed een vogelblosje of een vogelakker onder uw hoede zou kunnen nemen.  Het is echter al heel zinvol dat u er gewoon waakzaam op bent dat er goed beheer plaatsvind.  Als u op de hoogte bent van het type beheer dat wenselijk is kunt u daar op letten.

Wilt u over bovenstaande  meer weten geeft u dan op voor de cursus tuinreservaten voor gevorderden.

Als u uw interesse aangeeft via het contact formulier, laat ik u weten wanneer ik van start kan gaan of wanneer ik een cursus ga organiseren

De kosten zijn 85 euro per persoon. Ik ga van start bij een minimaal aantal deelnemers van 10 personen.

Het zijn 5 avonden en één excursie. U ontvangt documentatie.

Ontwerp – groenadvies – diervriendlijke tuinen – natuurrijke tuinen – eetbare tuinen – particuliere tuinen – bedrijfstuinen – natuurlijk spelen