Natuurlijk spel

Natuurlijk spel. Waar speelde u vroeger als kind? In de ruigte, in de bosjes, stukjes onland, slootjes zullen de meeste antwoorden. Wat zit er nu voor fantasie, avontuur en ontdekking in een steriel veldje met een wipkip, een schommel en een glijbaan. De meeste schoolpleinen zijn mistroostig grijs. Je gunt je kind toch beter? Wat is er nu leuker aan een plek met geheime hoekjes, water, modder, heuvels, boomstammen, tunnels, en de mogelijkheid om o.a vlinders te beleven, vogels of een kikker te ontdekken.

Natuurlijk spel gaat onder andere over de mogelijkheden die met natuurlijke materialen gemaakt kunnen worden, evenwichtsbalken van boomstammen, afbakeningen op verschillende hoogten met gezaagde stammen rond zandbakken, tipi’s van wilgentakken, de mogelijkheid om met stapstenen door het water te lopen of bijvoorbeeld een blote voeten pad.

Natuurlijk spel kan ook zijn: Een doolhof van palen die beschilderd kunnen worden. Diervormen van aarde bekleed met gras die net iets hoger dan de omgeving zijn. Natuurlijk spelen kan ook zijn een vogelbosje creëren om daar tussen te kunnen spelen of bijvoorbeeld paden die met geur of eetbare planten omzoomd zijn, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Natuurlijk spel kan deel uit maken van een schoolplein of van de openbare ruimte, maar ook van een gewone tuin, een zorgtuin en een buurttuin. Het prikkelt kinderen om op een ander manier de omgeving te verkennen.

We zijn het niet meer gewend om met de door voor ons beschikbare materialen nog speeltoestellen te creëren of nog vlinders en andere dieren te ontdekken in de ruigte nabij.

Toch speelden we zelf in andere tijden ook gewoon in het bos en gebruikten we dezelfde materialen om boomhutten van te bouwen.

Een vijver met vis of kikkers kan uitdagend zijn, een modderpoel prettig om door heen te lopen, van klei en zand kunnen kastelen worden gebouwd.

Bloemenweiden die een natuurlijke speelplaats omzomen kunnen een attractie zijn voor het kind wat graag  vlinders of andere dieren observeert en zo vanzelf zich als een natuurvorser kan ontwikkelen. Dit is een onderdeel van speelnatuur met een heel ander karakter dan de schooltuinen waar vaak een programma gevolgd moet worden.  Gewoon in de buitenruimte heeft een kind de tijd en de ruimte om op eigen gelegenheid te ontdekken.

Vraag gerust om advies om een project op te zetten of  begeleiding van een project en neem contact op.

 

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!