Zorginstellingstuinen

Waarom zijn zorginstellingstuinen speciaal?

Een gevarieerde beplanting en de mogelijkheid vogels en vlinders te kunnen zien en horen vanuit de ruimte waar de zorgpatiënten in verblijven, geeft een hoge meerwaarde aan een tehuis. De beleving van cliënten van het buitengebeuren is vaak nog een van de weinige dingen die men heeft.

Veel zorginstellingen hebben tuinen, toch vergt het een bepaalde insteek om een goede ‘zorgtuin’ te ontwerpen.

Oude of revaliderende mensen zijn vaak niet zo mobiel dus er zijn speciale aanpassingen nodig voor het rolstoelverkeer in de zorgtuinen. Ook kan men in de zorginstelling er heel goed voor zorgen dat er een paar rolstoelen met dikke banden aanwezig zijn, wat buitenbezoeken in grote mate faciliteert.

Het is voor ouderen vaak ook lastiger om te bukken dus wil men kunnen genieten van de planten is prettiger als dat op hoogte kan gebeuren. Kruiden op rolstoelhoogte kunnen voor de ouderen herkenbare geuren met zich meebrengen.

Oudere mensen die dementeren hebben speciale herinneringen aan geuren en de beelden van hun jeugd.  Interessant genoeg is dat voor de generatie van ouderen van nu het vooroorlogse land met veel akkers met akkeronkruiden, bloemrijke weilanden of bloemenweiden en vogelrijke gebieden, struiken en bomen. Men doet ouderen dus een plezier om juist in dat soort elementen in tuinen of zorgtuinen te voorzien.

Geuren kunnen bij dementerenden veel reactie oproepen, vaak brengen  ouderwetse planten veel te weeg door hun geur. Ook hier kan men rekening mee houden bij het beplantingsplan van een zorgtuin.

Voor de kleinkinderen die op bezoek komen is het leuk als er een natuurrijke speelplek is waar oma of opa even bij kan zitten. Het is voor ouderen leuk om de kleinkinderen te kunnen meemaken en naar buiten te kunnen. En natuurlijke speelplek bij een zorginstelling is daarom juist een heel fijn gegeven. Het nodigt iedereen uit om naar buiten te gaan en in een ongedwongen sfeer bij elkaar te zijn.

Heeft u interesse of wilt u advies, een ontwerp of een beplantingsplan aarzel niet om contact op te nemen.

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!