Vlinder er Bij Natuurtuin

Diervriendelijke beplanting

Diervriendelijke beplanting.

De beplanting bepaalt het mooie aanzicht van uw tuin. Mooie beplanting en diervriendelijkheid gaan heel goed samen. Vaak meent men dat alleen puur inheemse planten diervriendelijk zijn. Omdat veel insecten ergens in hun levenscyclus vaak van inheemse planten afhankelijk zijn is het inderdaad waar dat deze belangrijk zijn. Er zijn heel veel prachtige inheemse planten.

Vlinder er Bij Natuurtuin

©foto’s Wankja Ferguson. Tuinbladsnijder op de rolklaver, gewone sachembij op slanke sleutebloem en het grote wolbij paartje op de betonie.

Cultivars en soms ook exoten leven vaak wel nectar. Specialisten hebben meer nodig voor hun voortplanting en zijn gebaat bij een diervriendelijke sierbeplanting of een echt volledige natuurtuin.   Ik noem dat ‘diervriendelijke beplanting’.

direvriendelijke beplantingbijvoorbeeld deze grote klokjesbij op het grasklokje, is ze niet prachtig ?

Wat is er leuker dan te genieten van de biodiverse tuin of terrein waarin  dagvlinders, wilde bijen en vogels een tehuis hebben. Of of te weten dat u een plaatsje kan geven aan kikkers, egels en misschien zelfs een eekhoorn.

diervriendelijke beplantingdiervriendelijke beplantingdiervriendelijke beplanting

Vlinder er Bij Natuurtuin kleine vuurvlinderVlinder er Bij Natuurtuin

Voortplanting

De plantkeuze bepaalt welke dieren u kunt verwachten, veel inheemse planten en dieren zijn op elkaar ingespeeld.

Wil je bijvoorbeeld vlinders in uw tuin bevorderen is het goed ook waardplanten voor vlinders aan te planten

biodiversiteit diervriendelijke beplanting

© foto’s Wankja Ferguson: Het icarusblauwtje maakt gebruik van de rolklaver als waardplant. De kleine vuurvlinder van schapen- of veldzuring. Ook het maarts viooltje of andere vaste viooltjes kunnen gebruikt worden door vlinders, namelijk de parelmoervlinders, bijvoorbeeld de keizersmantel.

Van de wilde bijen soorten, zijn er maar liefst 75 soorten stuifmeelspecialist. Dat wil zeggen dat ze van bepaalde planten of planten families hun stuifmeel halen voor hun voortplanting

biodiversiteit biodiversiteit onderhoudsplan diervriendelijke beplanting diervriendelijke beplanting diervriendelijke beplanting diervriendelijke beplanting

© foto’s Wankja Ferguson. Bijvoorbeeld bovenstaande soorten zijn afhankelijk van de planten of plantenfamilies waar u ze op ziet.

Vogels die van uw vruchtdragende struiken gebruik komen maken laten u de hele winter genieten van een levendig beeld. De egel houdt zijn winterslaap in uw bladerdek. Amfibieën en vlinders kunnen bij u de winter doorbrengen onder een stapeltje hout of stenen of wat dieper in uw vijver.

rolklaver Vlinder er Bij Natuurtuin

Elke tuin heeft een beperkt formaat, keuzes moeten gemaakt worden. In uw buurt of op uw bedrijfsterrein kunt u echter ook veel doen en daarmee kunt u uw invloedssfeer aanzienlijk uitbreiden.

Als u diervriendelijke beplanting toepast kunnen uw kinderen of kleinkinderen ook weer erg dicht bij huis van deze natuurwaarden leren genieten.

Wilt u advies, neem gerust contact op.

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!