Vogels

Vogels

Vogels zijn een aanwinst in uw tuin, ze bezorgen u zoveel beleving.

Vlinder er Bij Natuurtuin Vlinder er Bij Natuurtuin

Voedsel en beschutte nestgelegenheid zijn natuurlijk de belangrijkste elementen voor uw vogels.

Bijvoeren

Er is voldoende voer te koop. Maar is dat voldoende? Nee, het blijkt bijvoorbeeld dat de mussenstand nog steeds niet weer op peil is. Dat komt gedeeltelijk omdat we de dakranden zo hebben geïsoleerd dat ze geen nestgelegenheid meer hebben. Daar zijn echter wel oplossingen voor in de vorm van vogelvides. Ook voeren huismussen vaak luizen aan hun jongen.

Steriel

Ook voor andere vogels maken we de omgeving vaak te steriel, het blad wordt in het najaar geharkt en afgevoerd en dan blijft er weinig te scharrelen over voor de merels en de lijsterachtigen. Goed geschoren hagen met een dichte takkenstructuur zijn er ook al niet zoveel meer terwijl deze natuurlijk een prachtig habitat vormen voor onze vogels om te nestelen in het voorjaar.

Wintergasten

De roodborstjes die in het najaar uit het noorden komen en onze tuinen bezoeken in het winterseizoen, zingen er al vroeg op los en sluiten de avond ook weer af. Ze houden van een stukje omgewoelde grond of composthoop op hun tijd. Dan kunnen ze werkelijk vlak naast je komen zitten.

Wintergasten komen af op de struiken die nog vruchten hebben, het is dus zaak deze struiken zo te snoeien dat er ook elke winter wat te eten valt. Er zitten hele mooie gasten tussen zoals de pestvogel die de vruchten van de Gelderse roos eet .

Vaak loont het om bij u in de omgeving te kijken wat voor bomen en struiken er frequent voorkomen en dan ook een dergelijk boom of struik in uw tuin te plaatsen, zo heb ik zelf elke winter regelmatig bezoek van de puttertjes aangezien in mijn omgeving toevallig genoeg elzen staan om een hele club van deze beestjes de hele winter van voedsel te voorzien. Ze komen dan ook regelmatig even op de koffietijd langs om van de elzenproppen te snoepen.

In het voorjaar hebben de vele jonge vogels heel veel eiwitrijk voedsel nodig, zorg dus voor een tuin en omgeving die heel veel larven van  insecten  herbergt, dan hebt u ook meer vogels.

Inheemse planten vormen een bron van voedsel.

Wilt u weten wat er zoal in uw omgeving groeit of wat u kan toevoegen aan planten en waar deze het beste geplaatst kan worden.  Of bijvoorbeeld de grond wel geschikt is voor de door u geselecteerde plant.  Of wilt u weten hoe u uw struiken en bomen kan snoeien om de vrucht te behouden of ze juist te laten bloeien, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Specialist in diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies

Don`t copy text!