Ontwerp

Het ontwerp is de vormgeving

Uw ontwerp gaat over de vormgeving van uw tuin. Het design of het ontwerp van een tuin is van alle tijden. De vroegere  renaissance tuinen zoals de tuinen van Versailles bestonden vooral uit rechthoekige vormen en de tuinen en parken in de Engelse landschapsstijl zijn  juist vormgegeven met glooiende  lijnen.

Uw huidige tuinontwerp gaat ook over de vormen en lijnen.  Er is van alles mogelijk, vloeiende lijnen, grillige lijnen en tevens ook strak. U kunt  kiezen voor een vormgeving naar eigen wensen en  u kunt ook een kunstzinnig design wensen.

ontwerp ontwerp ontwerp

Elk ontwerp is uniek en voor elke beurs is een ontwerp mogelijk.

De functies van uw tuin

Functies spelen in een  tuinontwerp spelen uw tuin  een grote rol. U bepaalt de functies van uw eigen tuin en dezen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Een speelplek voor uw kinderen.  Plekken van rust en weldadigheid. De ruimte waar u gemakkelijk uw gasten kunt ontvangen.  Schaduwrijke of zonnige plekken. De parkeerplaats voor uw auto.

Tevens maakt een keus uit de natuurlijke elementen die u in uw tuin wilt zoals bijvoorbeeld een vijver, de borders en een bloemrijk gazon. Misschien ook een bloemenweide en een klimboom voor uw kinderen.

ontwerpdetail ontwerp

ontwerp ontwerp ontwerp

De functies zijn afhankelijk  van uw familie samenstelling en uw smaak.

Dieren in de tuin

Wilt u een diervriendelijke tuin en daarmee een extra dimensie aan uw tuin meegeven dan wordt ook daar in het ontwerp al rekening mee gehouden. Eisen die de dieren stellen aan de omgeving krijgen een plek in het ontwerp. Zo willen vlinders graag  bloemen in de zon, wilde bijen graag een stijlrandje op het zuiden en amfibieën graag wat stapels hout- of stenen om onder weg te kruipen in de winter.

De materialen

In het tuinontwerp wordt ook bepaald met welke materialen er gewerkt gaat worden. Ik werk het liefst met duurzame en ecologisch verantwoorde materialen.

Bij het maken van een tuinontwerp worden eerst een aantal schetsontwerpen gemaakt. U kunt een keus maken uit deze schetsontwerpen waarvan er één tot in detail wordt uitgewerkt.

Het volledig ontwerp

Een volledig tuinontwerp bevat de definitieve ontwerptekening en alle detailtekeningen met de specificaties over de wijze van uitvoering en de benodigde materialen. Dit komt overeen met de bouwtekeningen van een huis, waar een aannemer mee kan bouwen. Het kost tijd om een volledig ontwerp te maken.  Het voordeel van een volledig tuinontwerp is dat u het zelf kunt uitvoeren of door de hovenier van uw keuze kunt laten uitvoeren.

Eco hovenier- en ontwerpbedrijf: ‘Vlinder er Bij‘ kan het ontwerp met alle technische detailtekeningen voor u maken.

Het hart van de tuin

Het ontwerp samen met het  beplantingsplan zijn voor mij het hart van een tuin. De vormgeving en met name de beplanting zal bepalen hoe uw uw tuin zal beleven. Diervriendelijke beplanting zal bijdragen aan een grotere beleving in uw tuin, want u zult niet alleen van de planten kunnen genieten maar ook van vogels, vlinders, wilde bijen, egels en andere dieren.  Het ontwerp samen met het beplantingsplan is vergelijkbaar met de tekening van de architect voor een huis, het is de basis en het hart van de tuin, juist omdat juist een diervriendelijk beplantingsplan veel méér verdieping en kennis vraagt dan gewoonlijk.

Prijs

De prijs voor een goed ontwerp en goed diervriendelijk  beplantingsplan (en indien gewenst,  ook eetbare planten incluis) in niet afhankelijk van het aantal vierkante meters. Een kleine tuin is net als een kinderschoen niet makkelijker om te ontwerpen, omdat tóch ook daarin alle functies daarin ingepast moeten worden, ik maak dan ook geen offertes gebaseerd op m2 maar gewoon voor de feitelijke opdracht).  Aangezien er echt ook méér kennis voor het ontwerp en vooral het maken van een beplantingsplan voor een diervriendelijke tuin nodig is,  is mijn prijs daar ook aan aangepast.

(wilt u graag een tuin advies, dus niet een heel ontwerp en beplantingsplan door mij uitgevoerd en wel een advies van een paar uur, waar u verder zelf mee aan de slag gaat, dan kan dat natuurlijk ook)

Uw eigen ontwerp

Als u het fijn vind een eigen tuinontwerp  te maken in samenwerking met mij kan ook heel low budget zijn en u kunt de tuin dan laten ontstaan zoals u dat zelf prettig vindt. We kunnen samenwerken aan een vlekkenplan en een  schetsontwerp. We maken dan ter plekke in samenwerking een ontwerp. Voor het op deze manier maken van een ontwerp reken ik het advies uurtarief.

Mijn plaats is dan die van adviseur omdat het voor sommige elementen in uw  tuin wel belangrijk is om rekening te houden met de eisen die ze aan de omgeving stellen. Zo heeft een vijver een minimaal aantal uren zonlicht per dag nodig en moet een bijenhotel op het zuiden gericht staan en zal ik adviseren over de plantenkeuze die goed is voor een meer diervriendelijke tuin.

Het beplantingsplan

De beplanting die in het beplantingsplan staat los van de vormgeving van uw tuin. De beplanting kan in elke vormgeving passen en in elke belijning staan en dus in elk ontwerp. Als de bodemsoort en de groeiomstandigheden geschikt zijn zal zij gedijen in de vormgeving (design) van uw keuze.

Geïnteresseerd geraakt, neem contact op.

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!