dagvlinders

Dagvlinders zijn de meest ‘aaibare’ insecten die we hebben. Ze zijn een feest om te zien, dagvlinders en nachtvlinders bezitten fraaie aantrekkelijke kleuren.

Graag lokken we deze prachtige dieren dan ook naar onze tuin. Heeft u de vlinderstruik al, prachtig, dan kunt u nu verder op zoek naar de planten voor uw tuin en uw omgeving die in rest van het jaar nectar bieden aan de vlinders. Door nog vele andere planten toe te passen kunt u uw dagvlinderfeest ( en nachtvlinderfeest) aanzienlijk vergroten, door andere, voor u op dit moment misschien nog onbekende, vlinders lokken en te ontdekken.

Allereerst is het dan van belang om ons in de leventjes van de vlinders te verdiepen. Vlinders zijn redelijk opportunistisch als het aankomt op het zoeken van nectarplanten, als het meest geliefde niet voorhanden is dan is er vaak in de buurt wel een andere bloeiende plant aanwezig die ook wel kan dienen als nectarbron.

Vlinders zijn echter zeer selectief in de keuze van hun waardplanten. Het vrouwtje van een vlindersoort kiest zeer zorgvuldig de plantensoort en ook nog de individuele plant uit waar zij haar eitjes op afzet. Kennis welke de waardplanten zijn die vlinders gebruiken en die in uw tuin toepassen kan de kans dat de desbetreffende vlinders in uw tuin willen voorkomen dus aanzienlijk doen toenemen.

Daarnaast zijn de levenscycli van vlinders allemaal verschillend. De sleedoornpage overleeft de winter als een eitje op de sleedoorn bijvoorbeeld, de citroenvlinders overleeft de winter verborgen achter uw klimopplant of hangend in een struik. Het kennen van de levenscycli van vlinders en uw tuinbeheer of tuinonderhoud daarop aan passen kan u veel meer vlinderplezier opleveren. Gelukkig hebben veel vlindersoorten wel overeenkomende strategieën om de winter door te komen.

Vlinders zijn niet alleen een feest voor ons om te zien, de rupsen en soms zelfs de vlinders zelf zijn ook weer een belangrijk onderdeel van de voedselketen, zoals voor jonge vogels, dus meer vlinders in uw tuin levert u ook meer vogels en bijvoorbeeld vleermuizen en andere dieren op.

Ik heb verdiept in de levenswijze van de dagvlinders, als u meer wilt weten over hoe u deze het best naar uw tuin of omgeving kan lokken, vraag dan een advies en neem gerust contact op