Solitaire bijen

Honingbij

Iedereen is welbekend met de honingbij die al sinds de oudheid met ons verbonden is omdat we haar honing, die zij vormt uit de nectar van planten, gebruiken als eigen voedselbron.

Vlinder er Bij natuurtuin
honingbij oranje stuifmeel

Wilde bijen

Naast de honingbij zijn er in de wereld nog zo’n 20.000 andere bijen soorten waarvan er in Nederland zo’n 357 soorten voorkomen. Deze worden ook wel wilde bijen genoemd.

Hommels zijn ook wilde bijen soorten.

Solitaire bijen

De andere bijen soorten, waaronder ook de hommels vallen, zijn prachtig mooie diertjes met ieder een eigen levensstijl, die heel anders is dan die van de honingbij. Ze zijn minstens net zo belangrijk voor de bestuiving van allerlei nuts gewassen en uw tuinplanten.

Veel solitaire bijen vliegen maar een korte periode van het jaar en zijn afhankelijk van bepaalde planten of van een plantenfamilie. Zo halen de klokjesbijen het stuifmeel voor hun broed voornamelijk van de klokjes ( Campanula sp.) soorten.

Het geval wil dat wanneer we zorg dragen voor onze solitaire bijen de honingbij ook wel aan haar trekken komt, andersom is dat vaak niet het geval. In een tuin kun je makkelijk zorg dragen voor solitaire bijen.

Steken solitaire bijen? Door hun levenswijze, die echt anders is dan de honingbij, is in de regel de solitaire bij minder geneigd om te steken dan de honingbij. De honingbij is onderdeel van een volk en ééntje kan zich opofferen ten behoeve van het volk. Solitaire bijen leven veelal alleen (uitgezonderd de hommels) en als ze zouden steken en dan dus doorgaan is er gelijk geen nageslacht. Een solitaire bij steekt minder makkelijk.

Wilt u meer weten over hoe u solitaire bijen kun bevorderen met beplanting, ontwerpelementen en de manier van onderhoud van uw planten of terrein vraag advies en neem contact op.

Specialist in diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies

Don`t copy text!