Solitaire bijen

Solitaire bijen en de Honingbij

Iedereen is welbekend met de honingbij die al sinds de oudheid met ons verbonden is. Haar honing, die zij vormt uit de nectar van planten, gebruiken wij als eigen voedselbron.

Vlinder er Bij natuurtuin
honingbij oranje stuifmeel

Wilde bijen

Naast de honingbij zijn er in de wereld nog zo’n 20.000 andere bijen soorten. In Nederland zo’n 357 soorten voorkomen. Deze worden ook wel wilde bijen genoemd. Hommels zijn ook wilde bijen soorten. Daar hebben we er zo’n 27 van.

Solitaire bijen

De andere bijen soorten, waaronder ook de hommels vallen, zijn prachtig mooie diertjes met ieder een eigen levensstijl. Hommels zijn net als de honingbij sociale bijen soorten.  De solitaire bijen zijn degene die meestal geen volk hebben en waarvan dus elk vrouwtje eigenlijk een koninginnetje is.   Ze zijn minstens net zo belangrijk als de honingbij voor de bestuiving en daarmee voor de biodiversiteit.  Voor zowel allerlei nuts gewassen als uw tuin – en wilde planten.

Veel solitaire bijen vliegen maar een korte periode van het jaar.  Ze zijn vaak zijn afhankelijk van bepaalde planten of van een plantenfamilie. Zo halen de klokjesbijen het stuifmeel voor hun broed  van de klokjes ( Campanula sp.) soorten.

Stuifmeelspecialisten (oligolectisch)

Maar liefst 75 soorten solitaire bijen zijn stuifmeelspecialist ook wel oligolectische bijensoorten genoemd.  Dat wil zeggen dat ze van bepaalde planten of een plantenfamilie hun stuifmeel verzamelen. Deze groep is kwetsbaar.

voorbeelden van stuifmeelspecialisten ( oligolectische)  bijen soorten: De kleine roetbij vliegt uitsluitend op composieten. De klaverdikpoot op vlinderbloemigen en de ranonkelbij op boterbloemen.

Stuifmeelgeneralisten (polylectisch)

De bijensoorten die van allerlei verschillende plantensoorten hun stuifmeel kunnen halen. Ze worden ook wel stuifmeelgeneralisten  ofwel polylectische bijensoorten genoemd.

voorbeelden van stuifmeelgeneralisten zijn de rosse metselbij, de tuinbladsnijder  en de steenhommel

Solitaire bijen, hommels en tuinen

Het geval wil dat wanneer we zorg dragen voor onze solitaire bijen en hommels de honingbij ook wel aan haar trekken komt. Andersom is dat vaak niet het geval. In een tuin of bedrijfsterrein en de openbare ruimte kun je makkelijk zorg dragen voor solitaire bijen en hommels. Goede nestgelegenheid en de juiste beplanting helpen daarbij.

Steken solitaire bijen en hommels? Door hun levenswijze, die echt anders is dan de honingbij, is in de regel de solitaire bij minder geneigd om te steken dan de honingbij. De honingbij is onderdeel van een volk en ééntje kan zich opofferen ten behoeve van het volk. Solitaire bijen leven veelal alleen en als ze doodgaan is er gelijk geen nageslacht. Een solitaire bij steekt minder makkelijk en hommels zijn vriendelijke dikkerds.

Wilt u meer weten over hoe u solitaire bijen kun bevorderen met beplanting, ontwerpelementen en de manier van onderhoud van uw planten of terrein vraag advies en neem contact op.

Cursussen, workshops en lezingen

Ik, via mijn bedrijfje: Vlinder er Bij, verzorg ook cursussen, workshops en lezingen over het onderwerp: Wilde bijen, hun planten en beheer. Zo heb ik een cursus wilde bijen, hun planten en beheer ontwikkeld voor particulieren en voor professionals

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!