Honingbijen hazelaars, helleborus, krokussen en een hommel 18-2-2019

Honingbijen hazelaars en een hommel

Vandaag 18-2-2019, een prachtige zonnige dag, de honingbijen vliegen al volop op o.a. de hazelaars en ik heb ook de eerste aardhommel ( aard/veldhommel complex) gezien vandaag. De aardhommel zat op de krokussen en was nog een tikje traag in haar bewegingen.

Krokussen

De honingbijen van de stadsimker vliegen ook op de krokussen, welliswaar nog dicht in de buurt van de kasten. Zie ook dat piepkleine insect wat ook gebruik maakt van de krokus aan de linkerkant naast de honingbijen. Ik zag het pas toen op de foto zelf.

Helleborus

De honingbijen vliegen ook al op de Helleborus sp. Het hoeven niet persé de mooiste bloemen te zijn om nectar en stuifmeel te leveren, de bij trekt zich er niet veel van aan, het mág allicht wel. Het stuifmeel is wittig-grijs.

Waar véél sneeuwklokjes bij elkaar staan, worden ze ook bevlogen en bestoven, de honingbij haalt er prachtig oranje stuifmeel vanaf, Eveneens wordt de gele kornoelje bezocht en ook al wat vroeg bloeiend longkruid.

Hazelaars

Helemaal fraai was dat ik vandaag de honigbij van wel drie verschillende hazelaars stuifmeel heb zien verzamelen. Ik kende dit wel uit de verhalen, maar had het nog niet zelf kunnen vastleggen, vandaag dus wel.