compost, uw nieuwe goud

Compost u nieuwe goud, hoezo zult u denken?

Het nut van compost

Compost is de spil van onze tuin of terrein. Voor een tuin composteren we meestal blad, tuinafval en etensresten. In de omgeving kan u  de natuur zijn werk doen laten en kunnen we het blad onder de bomen en struiken vegen of blazen.

Compost in een tuin is nodig om de planten van voldoende organische voeding te voorzien. Organische voeding houdt uw bodemleven op peil en zorgt voor humus in de bodem.

Het effect van kunstmest is dat het bodemleven wordt afgebroken

Organische voeding bevat veel sporen elementen die nodig zijn voor een gezond plantenleven en die ontbreken in de kunstmest. Kunstmest wordt zeer snel opgenomen door planten, daarmee verzwakt het alle bodemleven omdat deze niet genoeg gestimuleerd wordt. Op den duur wordt uw bodem steeds armer aan bodemleven, denk bijvoorbeeld aan de wormen en daarmee verslechterd de structuur van uw bodem. Bij een slecht bodemstructuur komt er minder lucht in een bodem, ze slaat dicht of gaat andere gebreken vertonen. En in dit stadium moet met allerlei ingrepen uw bodem weer op peil gebracht worden.

Voorkomen is beter dan genezen.

Compost is dus van essentieel belang voor uw bodem. Als u biologisch producten in uw composthoop verwerkt kunt u eindeloos recyclen.

Bladcompost is te maken van het alom aanwezige blad. Het is een uitstekende en zeer vruchtbare vervanger voor turf. U kunt uw planten er in opkweken en uw tuin ermee bemesten.

Geen turf

Turf kunt u beter zo min mogelijk kopen. We hebben Nederland al van beroofd van alle turf en de weinige restanten die er nog zijn zijn nu natuurreservaten om de eens zo algemene dieren die in dat milieu voorkwamen te beschermen. Toch gaan we ongebreideld door met het invoeren van vele tonnen turf uit andere landen, een eindige praktijk en een groot verlies van mooie ongerepte natuur elders die we zonder pardon te lijf gaan met onze vraag naar turf.

Advies

Wilt u weten hoe u bladcompost maakt voor uw tuin een wormentoren of een goed composthoop aarzel niet om advies te vragen en neem contact op