natuurlijk spelen

Natuurlijk spelen gaat over de mogelijkheden die met natuurlijke materialen gemaakt kunnen worden, evenwichtsbalken van boomstammen, afbakeningen op verschillende hoogten met gezaagde stammen rond zandbakken, tipi’s van wilgentakken, de mogelijkheid om met stapstenen door het water te lopen of bijvoorbeeld een blote voeten pad.

Natuurlijk spelen kan ook zijn: Een doolhof van palen, palen die beschilderd kunnen worden. Diervormen van aarde en bekleed met gras die net iets hoger dan de omgeving zijn. Natuurlijk spelen kan ook zijn een vogelbosje creëren om daar tussen door te spelen of bijvoorbeeld paden die met planten omzoomd zijn, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Natuurlijk spelen kan deel uit maken van bijvoorbeeld een schoolplein of van de openbare ruimte, maar ook van een tuin. Het prikkelt kinderen om op een ander manier de omgeving te verkennen.

We zijn het niet meer gewend om met de door voor ons beschikbare materialen nog speeltoestellen te creëren.

Toch speelden we zelf in andere tijden ook gewoon in het bos en gebruikten we dezelfde materialen om boomhutten van te bouwen of andere spel elementen.

Een vijver met vis of kikkers kan uitdagend zijn een modderpoel prettig om door heen te lopen, van klei en zand kunnen kastelen worden gebouwd.

Bloemweiden die een natuurlijke speelplaats omzomen kunnen een attractie zijn voor het kind wat graag  vlinders observeert.

 

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!