vogels

Vogels zijn een van onze meest geliefde diergroepen in de tuin en daarbuiten. Wat kan u doen om ze nog meer te plezieren en naar u toe te lokken?

Voedsel en  beschutte nestgelegenheid zijn natuurlijk de belangrijkste elementen voor uw vogels.

In de winter is er voldoende voer te koop en tegenwoordig ook in de rest van jaar. Maar is dat voldoende? Nee, het blijkt bijvoorbeeld dat toch de mussenstand bijvoorbeeld nog steeds niet weer op peil is, dat komt gedeeltelijk omdat we de dakranden zo hebben geïsoleerd dat ze geen nestgelegenheid meer hebben, daar zijn echter wel oplossingen voor in de vorm van vogelvides.

Ook voor andere vogels maken we de omgeving vaak te steriel, het blad wordt in het najaar weggeharkt en dan blijft er weinig te scharrelen over voor de merels en de lijsterachtigen, goed geschoren hagen dicht van takkenstructuur zijn er ook al niet zoveel meer terwijl deze natuurlijk een prachtige habitat voren voor onze vogels om te nestelen in het voorjaar.

De roodborstjes die in het najaar uit het noorden komen en onzen tuinen bezoeken in het winterseizoen, kwetteren er al vroeg op los en houden van een stukje omgewoelde grond of omgewoelde composthoop op hun tijd. Dan kunnen ze werkelijk vlak naast je komen zitten.

Wintergasten komen af op de struiken die nog vruchten hebben, het is dus zaak deze struiken zo te snoeien dat er ook elke winter wat te eten valt. Er zitten hele mooie gasten tussen zoals de pestvogel die de vruchten van de Gelderse roos eet die geen enkel ander dier lust.

Vaak loont het om bij u in de omgeving te kijken wat voor bomen en struiken er frequent voorkomen en dan ook een dergelijk boom of struik in uw tuin te plaatsen, zo heb ik zelf elke winter regelmatig bezoek van de puttertjes aangezien in mijn omgeving toevallig genoeg elzen staan om een hele club van deze beestjes de hele winter van voedsel te voorzien, en ze komen dan ook regelmatig even op de koffie langs om van mijn  eigen elzenproppen te snoepen.

In het voorjaar hebben de vele jonge vogels heel veel eiwitrijk voedsel nodig, zorg dus voor een tuin en omgeving die heel veel larven van en de insecten zelf herbergt, dan hebt u ook meer vogels.

Inheemse planten vormen een brons van voedsel.

Wilt u advies, wilt u weten hoe en op wat voor manier u uw omgeving kan verkennen op de planten struiken en bomen die er al zijn en wat u er aan zou kunnen toevoegen, ook in eigen tuin en waar dat het beste geplaatst kan worden in uw tuin. En of bijvoorbeeld de grond wel geschikt is voor de door u geselecteerde plant.  Of wilt u weten hoe u uw struiken en bomen kan snoeien om de vrucht te behouden of ze juist te laten bloeien, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!