Cursus biodiversiteit vergroten in tuin en openbare ruimte, meer vlinders en wilde bijen en andere leuke dieren in de tuin. 7-8-9 juni 2024

met de focus op (dag)vlinders, wilde bijen, libellen en andere kleine dieren)  in Groningen

 Driedaagse cursus 7-8-9 juni 2024 over méér biodiversiteit in eigen tuin en eigen omgeving

Hoe kan je zorgen voor meer biodiversiteit in je eigen tuin en in je eigen omgeving (in de openbare ruimte bijvoorbeeld ? Wat is dan van belang om te weten of om rekening mee te houden? Deze cursus gaat op een aantal van deze aspecten in. Zijn steentuinen netjes, zijn grasgroene tuinen afdoende om vlinders wilde bijen vogels en andere dieren te helpen? Of is het juist : “Met behulp welke beplanting kan ik rode lijst soorten weer van de rode lijst af helpen ?” Bijv. voor de wilde bijen én een heel aantal vlinder soorten is dat heel goed mogelijk.

Wat is er van belang voor vlinders, wilde bijen en libellen, amfibieën en andere kleine dieren in een tuin of de openbare ruimte.

Wat zijn waardplanten, waarom zijn ze van belang voor vlinders. Zijn er ook mooie inheemse waardplanten die prima in borders te verwerken zijn? Die zijn er zeker !

Wat zijn stuifmeelspecialisten onder de bijen soorten, hoeveel staan er op de rode lijst en hoe kan je daar door de juiste beplanting en beheer  toe te passen voor zorgen dat die in je eigen omgeving weer ondersteuning krijgen weer voor gaan komen en ook blijven?

Waarom is het van belang te zorgen voor méér wilde bijen en vlinders als je graag vogels, vleermuizen en andere dieren wilt hebben in je omgeving?  Insecten zijn vaak strikt afhankelijk van specifieke plantenfamilies of planten soorten. Vogels, vleermuizen en andere dieren weer van de aanwezigheid van voldoende rupsen, zaden en vruchten. Hoe hangt dat precies samen ?

Is het mogelijk om een esthetisch aangename en tóch biodiverse tuin te maken? Dát is zeker mogelijk. Er is wél een verschil met  de traditionele tuinen of juist met de modernere prairietuinen

Waar zou je op moeten letten als je een tuinadvies vraagt. Nadat je deze cursus gevolgd hebt kan je over sommige facetten van tuininrichting zelfs zelf advies geven, aan je buren of andere geïnteresseerden (Je zal niet meer in de greenwashing trappen m.b.t. de onderwerpen vlinders en wilde bijen)

Wat kan je zelf ondernemen? Met behulp van de verstrekte informatie kan je zelf aan de slag gaan en een biodiverse omgeving van eigen tuin of in een buurtproject creëren

Datum: 7, 8, 9 juni 2024

Tijdstip: van 10 – 16.30 uur ( eerste dag vanaf 12.00 en laatste dag tot 15.00 uur)

INDELING VAN DEZE DAGEN:

Dag 1 inloop: 12.00 uur 

12.30-13.30 wilde bijen en hun planten en beheer (ondergronds nestelend)

13.30-14.00 pauze en naar buiten

14.00-15.30 vervolg wilde bijen en hun planten en beheer (bovengronds nestelend).

15.30- 16.30 uitleg over én oefening snoeien voor insecten. (Buiten, in de houtwallen).

Opdracht mee naar huis: Lees de documentatie door om de dag erop aan de slag te kunnen.

Dag 2: Inloop 9.30 uur met koffie/thee

10.00-13.00 praktische oefening: waar en hoe incorporeer ik de planten die wilde bijen nodig hebben in mijn tuin?  (Met name ook de soorten die nu op de rode lijst staan).

Zelf bepalen van de planten die je nu niet in je tuin óf omgeving hebt, hoe je ze kunt toevoegen, hoe kun je er mee omgaan?

Heb je een tekening van je bestaande tuin? Neem die dan mee. Of maak anders tijdens deze dag een schets. (met de afmetingen, zonnestand, indien je het weet informatie over de bodem mee. (of neem anders een glazen potje (pindakaas potje type) met de grond uit je tuin (van ongeveer 20 cm. diepte) mee. En zet eventueel op papier welke planten er nu al in staan)

13.00-14.00 lunch

14.00 -16.30 (dag)vlinders en hun planten en beheer.

praktische opdracht, binnen deze tijd (of ietsje uitloop) (om alvast over na te denken: I.t.t. bijen gebruiken vlinders bijv. ook inheemse grassen als waardplant, in welk jaargetijde? Hoe zou je daar in jouw tuin mee om kunnen gaan? Wat zou je aan in eigen tuin en jouw lokale omgeving kunnen doen of adviseren aan derden voor het behoud van vlinders?

Dag 3: 10.00 uur inloop

10.30- 12.30 uur: Voortzetting tekening van de tuin. Welke planten kan je waar toevoegen aan de bestaande tuin voor vlinders en hoe ga je met deze planten om (beheer). Dat kunnen ze uit de informatie halen die ze tegen die tijd allemaal gekregen hebben (die ze dan dus ook op de eerste dag al toegestuurd moeten krijgen).

12.30 uur lunch en daarna naar afspraak nog een deel buiten of invullen naar wens.

DE LUNCH De lunch zoals eerder aangekondigd bij Rineke Dijkinga vervalt. Er is een biologische winkel vlakbij het punt waar de cursus zal worden gehouden.

Locatie Groningen

Kosten 220,00 euro p.p.  Opgave via info@vlindererbij.nl 

Maximum aantal deelnemers 15

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!