Cursus biodiversiteit vergroten in tuin en openbare ruimte, meer vlinders en wilde bijen en andere leuke dieren in de tuin

met de focus op (dag)vlinders, wilde bijen, libellen en andere kleine dieren)  in Sellingen

 Driedaagse cursus 7-8-9 2024 over méér biodiversiteit in eigen tuin en eigen omgeving

Hoe kan je zorgen voor meer biodiversiteit in je eigen tuin en in je eigen omgeving (in de openbare ruimte bijvoorbeeld ? Wat is dan van belang om te weten of om rekening mee te houden? Deze cursus gaat op een aantal van deze aspecten in. Zijn steentuinen netjes, zijn grasgroene tuinen afdoende om vlinders wilde bijen vogels en andere dieren te helpen?

Wat is er van belang voor vlinders, wilde bijen en libellen, amfibieën en andere kleine dieren in een tuin of de openbare ruimte.

Wat zijn waardplanten, waarom zijn ze van belang voor vlinders. Zijn er ook mooie waardplanten die prima in borders te verwerken zijn?

Wat zijn stuifmeelspecialisten onder de bijensoorten en hoe kan je daar door de juiste beplanting en beheer  toe te passen voor zorgen dat die in je eigen omgeving komen en ook blijven?

  • Waarom is het van belang te zorgen voor méér wilde bijen en vlinders als je graag vogels, vleermuizen en andere dieren wilt hebben in je omgeving?
  • Is het mogelijk om een esthetisch aangename en tóch biodiverse tuin te maken? Waarin verschilt dit van de traditionele tuinen of juist van de moderne prairietuinen?
  • Waar zou je op moeten letten als je een tuinadvies vraagt.
  • Wat kan je zelf ondernemen?

Datum: 7, 8, 9 juni 2024

Tijdstip: van 10 – 16.30 uur (laatste dag tot 12.30 uur)

INDELING VAN DEZE DAGEN:

Dag 1 inloop: 10.30 uur 

11.00-13.00 wilde bijen en hun planten en beheer (ondergronds nestelend)

13.00-14.00 lunchpauze

14.00-15.30 vervolg wilde bijen en hun planten en beheer (bovengronds nestelend).

15.30- 16.30 uitleg over én oefening snoeien voor insecten. (Buiten, in de houtwallen).

Opdracht mee naar huis: Lees de documentatie door om de dag erop aan de slag te kunnen.

Dag 2: Inloop 9.30 uur met koffie/thee

10.00-13.00 praktische oefening: waar en hoe incorporeer ik de planten die wilde bijen nodig hebben in mijn tuin?  (Met name ook de soorten die nu op de rode lijst staan).

Zelf bepalen van de planten die je nu niet in je tuin óf omgeving hebt, hoe je ze kunt toevoegen, hoe kun je er mee omgaan?

Heb je een tekening van je bestaande tuin? Neem die dan mee. Of maak anders tijdens deze dag een schets. (met de afmetingen, zonnestand, indien je het weet informatie over de bodem mee. (of neem anders een glazen potje (pindakaas potje type) met de grond uit je tuin (van ongeveer 20 cm. diepte) mee. En zet eventueel op papier welke planten er nu al in staan)

13.00-14.00 lunch

14.00 -16.30 (dag)vlinders en hun planten en beheer.

praktische opdracht, binnen deze tijd (of ietsje uitloop) (om alvast over na te denken: I.t.t. bijen gebruiken vlinders bijv. ook inheemse grassen als waardplant, in welk jaargetijde? Hoe zou je daar in jouw tuin mee om kunnen gaan? Wat zou je aan in eigen tuin en jouw lokale omgeving kunnen doen of adviseren aan derden voor het behoud van vlinders?

Dag 3: 10.00 uur inloop

10.30- 12.30 uur: Voortzetting tekening van de tuin. Welke planten kan je waar toevoegen aan de bestaande tuin voor vlinders en hoe ga je met deze planten om (beheer). Dat kunnen ze uit de informatie halen die ze tegen die tijd allemaal gekregen hebben (die ze dan dus ook op de eerste dag al toegestuurd moeten krijgen).

12.30 uur lunch en daarna huiswaarts.

DE LUNCH

Je lunch zal vooral bestaan uit allerlei gerechten die het seizoen, de regio en Heerlijk Westerwolds Land bieden. Niet alleen de natuur is sterk afhankelijk van biodiversiteit, onze gezondheid ook. Alle gerechten zijn met zorg voor jouw gezondheid gemaakt. Wij werken enkel met volkoren producten, natuurlijke suikers, vooral plantaardige eiwitten, kruiden en specerijen als smaakmakers en onbewerkte vetten. Met respect voor de gezondheid van de aarde en het milieu. Rineke legt er tijdens de lunch graag het een en ander over uit.

Let op: we lunchen buiten in de tent op Heerlijk Westerwolds Land. Houdt het weer dus in de gaten wat betreft je kleding.

Tijdens de lunch krijg je allerlei tips van Rineke hoe je (h)eerlijk, betaalbaar en gezond eten kunt bereiden met wat het seizoen biedt. Sla je slag ook om in de zomer wat voorraden aan te leggen.  

‘Superfoods’ uit de supermarkt van de natuur is eten niet alleen een streling voor je smaakpapillen, het is grotendeels gratis! De natuur biedt ook in de herfst een scala aan kruiden met volop beschermende stoffen, vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen etc. zodat je ook in herfst en winter deze kunt eten.

Locatie: Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, SellingenKosten 269,00 euro p.p. inclusief lunch voor het weekend.

Deze cursus in samenwerking met Rineke Dijkinga. De opgave voor de cursus verloopt daardoor via: https://www.rinekedijkingatickets.nl/training-biodiversiteit-vergroten.html

De locatie is: Borgerschapenweg 8, 9551 XD Sellingen

Maximum aantal deelnemers 14.

Ecologisch, diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies voor veel biodiversiteit, wilde bijen, dagvlinders, vogels, amfibieën en andere dieren

Don`t copy text!