Vlinders

Vlinders

Vlinders zijn een van mijn belangrijkste speerpunten in een ontwerpen en plantingsplan.  Het is natuurlijk erg leuk om deze mooie dieren overal te zien rondfladderen.

.

Ook de vogels zijn er erg blij mee want de rupsen beteken voor hun een voedsel bron.

Vlinders kun je net als andere dieren niet planten dus wat hebben vlinders nu eigenlijk nodig willen ze in tuin en openbare ruimte verschijnen en blijven?

 Nectar Planten

Nectar planten zijn een eerste levensbehoefte voor vlinders want nectar is hun energiebron.  Een grote rijkdom aan bloeiende enkelvoudige bloemplanten resulteert al gauw in meerdere vlinders in uw tuin. Er zijn vele goede nectarplanten.

Vlinder er Bij Natuurtuinen eco hovenier- en ontwerpbedrijf: Vlinder er Bij Natuurtuinen

Waardplanten

Daarnaast hebben vlinders plekken nodig waar ze zich ongestoord kunnen voortplanten. Dat doen ze op de zogeheten waardplanten. Elke vlindersoort kiest een of meerdere plantensoorten om haar eitjes op af te zetten. In de keuze van hun waardplanten zijn vlinders bijzonder kieskeurig. Het zijn meestal de inheemse planten soorten . icarus blauwtje vrouwtje eiafzettend

Ik heb me dan ook speciaal verdiept in de waardplanten en levensvoorwaarden van de dagvlinders.

Elke vlindersoort houdt zo haar eigen strategie er op na om de winter door te komen, de een hangt als pop in een struik. De ander zit comfortabel onder de grond.  Een derde overwintert als eitje in de oksel van een tak van een boom of struik. Allemaal hebben ze zo hun eigen eisen die ze aan hun omgeving stellen.

Deze strategieën zijn van belang om te kennen omdat daar het beheer van planten op afgestemd wordt. Zo zul je soms de bloemenweide niet maaien omdat daar dan op dat moment  eitjes, rupsen of poppen in zitten.  Soms snoei je bepaalde struiken of bomen niet in het gebruikelijke seizoen omdat er dan eitjes inzitten.

Ingewikkeld ? Nee hoor, in de praktijk blijkt dat je met de juiste planten en juiste beheer heel veel vlindersoorten in de tuin of in je omgeving kan krijgen.

Wilt u hulp bij de keuze van planten voor uw tuin met uw grondsoort en of hoe u uwe planten beheert om zo door het hele jaar vlinders zien , ik help u graag met advies, ontwerp en beplantings– of onderhoudsplan. Ook in bestaande tuinen kan een ander sortiment aan planten of soms alleen een even andere manier van maaien en snoeien wonderen doen.

Vindt u het ook leuk om meer vlinders in uw tuin te krijgen , ook die meer bijzondere, neem dan contact op.

Specialist in diervriendelijk ontwerp en beplantings en beheeradvies

Don`t copy text!