groen dak

groen dak

Een groen dak is een dak dat met een beplanting bekleed worden, die kan variëren van een sedum dak tot een dak met natuurlijke begroeiing, of zelfs tot een dak met een moestuin erop.

Het is afhankelijk van de constructie van het dak wat het dak kan dragen welke beplanting er op kan groeien. Elk dak wat de gebruikelijke bitumen bedekking met een beschermende laag van stenen grind erop is in ieder geval sterk genoeg om ook een sedumdak te dragen.

Een groen dak  beschermt het dak effectiever dan bitumen. Een groen dak werkt ook als een buffer, in de zomer blijft de ruimte koel, in de winter blijft  de ruimte eronder juist warmer. In Scandinavische landen is het dan ook veel gebruikelijker om een groen dak aan te leggen.

Een groen dak heeft een grote buffercapaciteit voor het regenwater, het water stroomt veel langzamer af en groen daken hebben dan ook een positief effect op de waterhuishouding bij sterke regenval.

Afgezien van dit al is het gewoon erg prettig om op een groendak uit te kijken, vooral bij ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook op andere plekken waar je zicht hebt om ‘zwart beklede daken’ , is het een enorme verbetering om op een gekleurde groen dak te mogen uitkijken.

Een groen dak kan doordat ze bloeiende planten bevatten ook een groot effect op de biodiversiteit hebben want dieren kunnen  via de groen daken oversteken van plek a naar b zonder dat ze veel hindernissen ondervinden van een kale ruimte tussen a en b.

Wilt u een groen dak win dan advies in, meestal geven gemeentes ook subsidie op de aanleg van een groen dak